sâmbătă, 17 noiembrie 2012

Kodak EK6 Instant Camera


Deşi pe site-ul oficial Kodak, nu am găsit prea multe detalii despre Kodak EK6 Instant Camera, acest aparat mai are ceva timp la mijloc până va ajunge o piesă de muzeu, el încă fiind găsit, mai mult sau mai puţin complet, în multe case contemporane.
            Spre bucuria mea, am dat şi eu peste unul pe care îl voi prezenta în continuare. EK6 Instant Camera este un aparat apărut la sfârşitul anilor 1976, şi face parte dintr-o mare familie de aparate foto instant dezvoltate de Kodak încă din 1970, însă toate culminând cu un proces intentat de Polaroid prin care îi sunt plătite daune de către Kodak, în valoare de 900 milioane de dolari.
            Instamatic este o marcă înregistrată a Kodak, însă de multe ori asociată eronat cu Kodak Instant, sistemul Instamatic regăsindu-se în aparate ca  EK, Kodamatic, Colorburst, sau Kodak Instant. Instamatic este un sistem roll-film de tip cartuş la care filmul era derulat sau putea fi scos din aparat, chiar şi la jumătatea lungimii sale fără a-i fi compromise proprietăţile, putând fi oricând reintrodus. Sistemul a fost implementat de Kodak încă din 1906, el fiind patentat de Hubert Nerwin în 1964, ulterior Eastman Kodak  preluând patentul.



            La aparatele Kodak EK6 fotografia se realiza instant pe spatele unui suport de hartie, scos printr-un sistem de role în partea inferioară a aparatului, de către un motor intern alimentat de o baterie proprie de 6V. Aparatul în parte frontală dispunea de un buton cu 3 poziţii de fotografiere (portret, grup şi peisaj), iar luminozitatea fiind reglată de un buton cu 5 poziţii., aflat tot în partea frontală, obiectivul putând fi reglat atât în metri cât şi în picioare, plecând de la 1,2m la infinit. În partea superioară a sa puteau fi montate 2 tipuri de flash-uri, unul orizontal sau unul vertical.
            La fel ca şi azi, din puzderia de aparate, deşi toate fac parte din istoria fotografiei, puţine vor face istorie. Aparatul de faţă oricum, a devenit o filă consistentă în istoria fotografiei, el fiind puntea solidă dintre sistemul Instamatic şi viitoarea fotografie digitală. Spre bucuria mea, am reuşit să găsesc şi un spot de reclamă a acestui aparat - Kodak EK6 Instant Camera

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu